2017 m. liepos 30 d., sekmadienis

BITUMINIŲ ČERPIŲ ĮRENGIMO TECHNOLOGINIO PROCESO APRAŠYMAS

Statomas pastatas turi dvi skirtingas stogo konstrukcijas — apšiltintas šlaitinis ir neapšiltintas šlaitinis. Stogo įrensimo darbai prasideda gegužės 17 dreną ir pasibaigia birželio 9 dieną.Tokiu būdu darbai trunka 17,5 darbo dienų. Normatyvinės darbo sąnaudos šiam darbui  80,9 žm.d.,o pianuojamos(pagai technologinę kortelę) 71 žm.d..
 Darbus   atlieka dvi brigados, viena   brigada- stogdengiai, kita- apdailininkai. Pirma brigada vygdo visų medinių elementų, izoliacinių plėvelių, termoizoliacijos, bei dangos ir latakų surinkimą, montavimą,  tvirtinimą.    Antra brigada  vykdo gipskartonio montavimą.
Keturiu darbininku brigada gegnes ir stygas montuoja 4 darbo dienas.
Mediena stogo konstrukcijai antros rūšies, drėgnumas nedidesnis kaip 23 procentai. Mediena apdorojama antiseptikais ir antipirėnais. Gegnės statomos kas 600mm ir sutvirtinamos stygomis, bei standumo ryšiais.
            Sumontavus gegnes su stygomis, įrengiamiama vėjo izoliacija. Plėvelė tvirtinama išilginiais grebėstais, klurie prikalami vinimis ant gegnių stogo vietose- per kraigą.
Vejo izoliacijos ir išilginių grebėstų įrengimas trunka1 dieną.

Įrengus išilginius gtrebėstus, tvirtinamas ištisinis paklotas iš OSB plokščių.Bituminėms ir bituminėms lanksčiosioms čerpėms kloti paruošiamas ištisinis pagrindas. Lapų kraštai tvirtinami medvaržčiais arba sraigtinėmis vinimis.
  Kai plokštės storis iki 12 mm,  naudojami 50mm vinys.
   Vinys turi būti 10 mm nuo plokštės krašto.
 Plokštės klojamos tik skersai, atramoms palikdami ne mažesnius kaip 3 mm tarpelius. Lygiais kraštais jungiamos ties atramomis. Plokščių kraštai sujungiami kraštų jungtimis, po vieną tarpuose tarp atramų, jei tarpas yra 120 cm, – po dvi.
Plokštės turi būti ne mažiau kaip 60 cm pločio ir tęstis ne mažiau kaip virš dviejų atramų.
Prieš klojant apkalą, reikia patikrinti, ar viršutiniai gegnių paviršiai yra vienoje plokštumoje, tiesūs ir lygūs. Jei jis netiesūs ar nelygūs, tai ir stogas bus nelygus.
Plokštės turi būti montuojamos skersai gegnių. Ilgieji plokščių kraštai turi būti atremiami arba sujungiami tarpusavyje kraštų jungtimis.
Palei plokščių kraštus turi būti paliekami ne mažesni kaip 3 mm tarpeliai, kad plokštės galėtų judėti keičiantis drėgnumui.
Plokštės kiekvienoje eilėje turi būti perslenkamos bent per dvi atramas, o jų galai baigtis ties atramomis. Prieš dengiant viršutinę stogo dangą, reikia išdžiovinti sušlapusias plokštes, ištisinio pakloto įrengimas atliekamas 1,5 dienos.

Koks yra teisingas tvirtinimas stogo įrengimui

Teisingas čerpių tvirtinimas yra svarbus gero stogo įrengimui. Kalame vinis tiesiai taip, kad galvutės būtų pilnai įkaltos, bet nepažeistų čerpės paviršiaus .
Vinis visada kalame 2,5 cm aukščiau iškarpos ir 2,5 cm nuo kiekvieno krašto. Vėjuotose vietovėse mažiausiai penkių viršutinių juostų čerpės turi būti priklijuotos. Klijai turi būti naudojami ne didesniais kaip 25 mm skersmens taškais ir klijuojama labai greitai.
Čerpės kalamos 25- 30 mm ilgio vinimis su plačia galvute.
Šlaito susilietimo su siena vietose prikalamas trikampis lašelis. Ant jo užleidžiamos čerpės. Virš jų užleidžiamą sandūros juosta, patepta bitumine mastika. Sandūros juosta ant sienos užleidžiamą ne mažiau kaip 300 mm. Šis užleidimas gali būti ir didesnis. Viršutinė juostos dalis tvirtinama metaliniu spaudikliu, kuris prie sienos tvirtinamas mechaniškai, kraštą hermetizuojant bitumine mastika.

Stogo nuolydis iki 45° -4 vinys vienai čerpei 

  • 1. čerpių sujungimo išpjova
  • 2. kraigo-karnizo čerpė 
Bituminės ir bituminės lanksčiusios čerpės klojamos nuo šlaito apačios j viršų. Pirmoji čerpių eilė klojama taip, kad čerpių lapelių galai nuo kraigo-karnizo čerpių pradžios būtų atitraukti 20-30 mm. Antros eilės kraštinė čerpė nupjaunama tiek, kad būtų išgautas projektinis persislinkimas ir formuojamas piešinys, taip pat būtų uždengtos aukščiau pritvirtintos eilės tvirtinimo vietos (vinių galvutės). Čerpė nupjaunama sulig galinio karnizo kraštu ir jos apatinis paviršius patepamas bitumine mastika (10 cm).
Prieš tvirtinant bitumines ir bitumines lanksčiąsias čerpes būtina atplėšti jų apatinį lipnų paviršių dengiančią silikonizuotą plėvelę ir kiekvieną čerpę prie pagrindo prikalti vinimis.
Vėliau, veikiant saulės šilumai, bituminės ir bituminės lanksčiusios čerpės sulimpa tarpusavyje ir prikimba prie stogo pagrindo
Antenų, įvairių komunikacijų išvedimo vietose stogo šlaituose montuojami specialūs pralaidos elementai, kurie uždengiami čerpėmis - jos apipjaustomos ir sutepamos bitumine mastika.
Kraigas montuojamas kraigo-karnizo čerpėmis (0,25 x 1,00 m). Kraigo-karnizo čerpės perforacijos vietose dalinamos į 3 dalis ir klojamos su 5 cm užlaida. Skirtingai nei karnizo atveju kraigo čerpės klojamos trumpuoju šonu šlaito kryptimi.
Kad išvengti spalvų neatitikimo,  tuo pat metu čerpes kloti iš 4-5 paketų.
  •   1.  metalinė tvirtinimo detalė 
  •   2. sandūros juosta 
  •   3. trikampis tašelis
  •   4. bituminės ar bituminės lanksčiusios čerpės

        Kad pastato sienų apkrova būtų vienoda, čerpės tuo pat metu klojamos ant abiejų stogo šlaitų. Bituminės čerpės klojamos 2 dienas.
Sumontavus stogo dangą įrengiama termoizoliacija.  Iki montavimo  pakuotė turi būti uždaryta, o plokščių briaunos būtų apsaugotos nuo įplėšimų.
Izoliaciją reikia montuoti tokiu būdu, kad ji standžiai prisiglaustų prie aplinkinių konstrukcijų paviršių ir viena prie kitos. Teisingas yra toks izoliacijos storis, kai izoliuojama ertmė pilnai užpildoma. Labia svarbu, kad teisingai būtų parenkamas šilumos izoliacijos plotis, kuris turi būti 10-20mm didesnis už atstumą tarp gegnių. Per siaura  izoliacinė medžiaga palieka plyšius izoliacijos sluoksnyje, o kai termoizoliacija perspaudžiama, pablogėja jos izoliacinės savybėsIzoliacines medžiagas reikia saugoti nuo lietaus, vėjo, sniego ir smūgių poveikių. Jeigu izoliacijos sandėliuojamos atviroje vietoje, tai jas reikia pakelti nuo grunto, sukraunant ant padėklo. Įrengus termoizoliaciją, tvirtinama garo izoliacijair įrengiami tašai. Atlikus šiuos darbus du darbininkai vyksta į kitą objektą, du įrenginėja latakus.  Ant garo izoliacijos įrengiama apdaila iš gipskartonio, kuri trunka 2 dienas ir atlieka šiuos darbus kita apdailininkų brigade. Keturiu darbininkų brigade termoizoliacija montuoja 6 darbo dienas.
Šaltinis: TAIKOMASIS TYRIMAS STOGŲ DENGIMO SRITYJE

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą